Leírás
Kavics cseresznye (szabadgyökeres)
Régi magyar fajta, amely kemény húsú, ropogós gyümölcsei miatt vált ismertté. Ősszel ültethető, könnyen megered, és házikertben is rendszeresen és bőven terem.
Főbb jellemzők
-
Magasság: kifejlett korában 4–5 méter
-
Növekedés: erőteljes növekedésű, szélesen elterülő koronát nevel
-
Virágzás: április közepe
-
Gyümölcs: középnagy, sötétpiros, fényes héjú cseresznye
-
Gyümölcshús: kemény, roppanós, lédús, édes-savanykás ízű
-
Érési idő: június közepe – vége
-
Termőképesség: rendszeresen és bőven terem, nagy terméshozamra képes
Környezeti igények és gondozás
-
Fekvés: napos, meleg fekvést igényel
-
Talaj: középkötött, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajban fejlődik szépen
-
Ültetés: ősszel, a nyugalmi időszakban ajánlott
-
Ápolás: fiatal korban rendszeres öntözést igényel, termőkorban mérsékeltebb vízigényű
-
Metszés: koronaalakító metszés fiatal korban, ritkító metszés idősebb korban
Felhasználás
-
Friss fogyasztásra különösen kedvelt
-
Befőzésre, lekvárnak, süteményekhez is remek
-
Kemény húsú, ropogós termése jól bírja a szállítást
Porzópárok
Germersdorfi óriás, Hedelfingeni óriás, Van
A Kavics cseresznye (szabadgyökeres) kemény húsú, ropogós és zamatos gyümölcsei miatt az egyik legértékesebb régi magyar fajta, amely minden házikertben megállja a helyét.





